EMDR, Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme'nin Türkçe açılımıdır ve güçlü bir psikoterapi yaklaşımını temsil eder. Bu terapi yaklaşımı, farklı yaş gruplarından milyonlarca kişinin çeşitli psikolojik rahatsızlıklarının etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olmuştur.
EMDR'nin Kökeni
EMDR'nin gelişimi, Dr. Francine Shapiro'nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin etkilerini azaltabileceğini keşfettiği 1987 yılında başladı. Dr. Shapiro, bu etkiyi travma sonrası stres yaşayan bireyler üzerinde bilimsel olarak araştırdı ve tedavi sürecindeki başarılarını 1989 yılında Journal of Traumatic Stress dergisinde yayınladı.
O tarihten itibaren EMDR, dünya genelinde terapistlerin ve araştırmacıların katkılarıyla hızla gelişti. Günümüzde, EMDR birçok farklı terapi ekolünün öğelerini içeren ve farklı teşhisler için özelleştirilmiş protokoller sunan bir bütünsel bir terapi yöntemi haline gelmiştir.
EMDR Nasıl İşler?
EMDR terapisinin teorik temeli, Adaptif Bilgi İşleme Modeli'ne dayanır. Bu modele göre, beyin her yeni deneyimle kendisine ulaşan bilgiyi işler ve işlevsel hale getirir. Duygu, düşünce, duyum, imge, ses, koku gibi bilgiler işlenir ve ilişkili anı ağlarına bağlanarak entegre edilir. Bu sayede deneyimler öğrenmeyi mümkün kılar. Ancak, travmatik veya aşırı rahatsız edici olaylar yaşandığında bu işlem bozulabilir. İşlenmemiş anılar izole kalır ve bu izole anılar bugünkü yaşamı etkileyebilir.
EMDR, işlenmemiş bu tür anıların fizyolojik temelli bir terapi ile işlenmesini sağlar. Beynin bu işlemi yapmasına yardımcı olur ve kişinin rahatsız edici anılarını daha sağlıklı bir perspektiften görmesini sağlar.
EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?
EMDR terapisi, 8 aşamalı ve üç yönlü bir protokolü içerir. Bu protokolün amacı, geçmişteki anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmasını sağlamak, bugünkü semptomların tedavi edilmesi ve danışanın gelecekteki benzer sorunlarla başa çıkabilmesini sağlamaktır.
Danışan Geçmişi: Semptomların kaynağı olan anılar ve gelecekle ilgili hedefler belirlenir ve tedavi planı oluşturulur.
Hazırlık: Danışan EMDR hakkında bilgilendirilir ve işlemlemeye hazırlanır.
Değerlendirme: Terapist, danışanın hedef anıyı temsil eden resmi, bu resimle ilgili bugünkü negatif inancını ve duygularını, bedenindeki hislerini belirlemesine yardımcı olur.
Duyarsızlaştırma: Danışan, seçtiği resme odaklanır, negatif inancını düşünür, negatif duygularını yaşar ve bedenindeki değişiklikleri fark eder. Ardından danışan zihnini serbest bırakır ve terapistin yönlendirmesi ile göz hareketlerini takip eder.
Yerleştirme: Pozitif inancı pekiştirmek için setler uygulanır.
Beden Tarama: Danışanın bedenini tarar ve rahatsızlık veren duyumları işler.
Kapanış: Terapist danışana geri bildirimde bulunur ve seanstan sonra neler olabileceği konusunda bilgilendirir.
Yeniden Değerlendirme: Önceki seansta ulaşılan sonuçlar ve pozitif inançların yerleşip yerleşmediği değerlendirilir. İşlemleme süreci devam eder veya yeni anılarla çalışılır.
EMDR Ne Kadar Sürer?
EMDR terapisi, kısa süreli bir terapi yaklaşımıdır. Ancak tedavi süresi, danışanın özel durumuna, yaşam koşullarına ve travmaların sayısına bağlı olarak değişebilir.
EMDR'nin Etkinliği
EMDR terapisi, birçok bilimsel çalışma ve uluslararası sağlık kuruluşları tarafından etkili bulunmuştur. Araştırmalar, EMDR'nin travma sonrası stres semptomlarını azalttığını ve psikolojik sorunlarla ilişkili semptomlarda düzelme sağladığını göstermektedir.
Daha fazla bilgi için EMDR International Association (www.emdria.org), EMDR Europe (www.emdr-europe.org) ve EMDR Türkiye (www.emdr-tr.org) gibi kaynaklara başvurabilirsiniz.
Comentarios