Evlerde biraz daha fazla zaman geçirmeye başladığımız bu dönemde bir çok ebeveynin evde hangi aktiviteleri yapabilirim, neler oynayabilirim kaygısını taşıdığını gözlemliyoruz.
Çocuklar ile oynadığınız oyunlar kadar nasıl oynadığınızın da oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece hangi oyuncak ile oynadığınız değil, aynı zamanda onunla oyun oynama biçiminiz ve karşılıklı etkileşiminiz de bebeğiniz ve ilişkiniz için son derece önem taşıyor. Tomurcukların oyun oynarken ana odaklanması, ihtiyaçlarının ve isteklerinin görüldüğünü ve kendini değerli hissetmesi, kabul görmesi, kendini istediği gibi ifade edebilmesi için alan yaratabilirsiniz.
Çocuklar, oyun sırasında oyuncakları ve etrafındakileri keşfederler, konuşurlar, soru sorarlar. Bütün bunlara karşı duyarlı olmak ve karşılık vermek bazen ne oynadığınızdan çok daha önemli olabilir.
Yumuşak ve sakin bir ses tonuyla, göz ve ten temaslı, onun dikkatini çekebilecek hareketler kullanarak, birlikte keyifli oyun oynayabilirsiniz. Belirli bir oyuna sabit kalmak, oyun oynarken tomurcuğunuza bir şeyler öğretmeye çalışmak ya da sorular sormak çocuğunuzun o andaki ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamıyor olabilir. Bunun yerine onlara oyunları yönetmesine ortam hazırlayabilirsiniz. Öğretici bir role bürünmek yerine çocuğunuzun keşif yolculuğunda onunla birlikte heyecanlanan oyun arkadaşı olmaya özen gösterebilirsiniz. Çocuğunuzu zorlamadan, keyif alabileceği oyunları oynamak ve onunla iletişimde kalmak hem ortak dikkat becerisini geliştirebilir hem de daha keyifli oyun zamanı geçirmeniz için alan yaratabilir.
Oyun esnasında çocuklarınızın yaptıklarını aynalayarak ona yansıtma yapabilirsiniz. Örneğin, “kırmızı topu bana attın”. Bu sayede çocuğunuz görüldüğünü hissedebilir. Buna ek olarak, çocuğunuzun beden dilini gözlemleyerek size vermek istediği mesajları okumaya gayret edebilir, bunu da ona yansıtabilirsiniz. Örneğin, “bu kuleyi devirmek seni çok heyecanlandırdı”. Bu sayede çocuğunuzun duygu farkındalığının gelişmesi için ona destek olabilirsiniz.
Oyun esnasında dikkatini daha fazla oyunda tutabilmek, ortak dikkatini desteklemek için ise oyuncu ebeveynlik becerilerinizi biraz zorlayabilir, değişik objeleri ya da oyuncakları hareket ettirmek, daha önce farketmediği bir özelliğini göstermek, ona dokunmasını sağlamak, hayvanları ya da sesleri taklit etmek, ses tonunuzda farklılıklar yapmak gibi bir çok değişik yöntemi deneyebilirsiniz.
Comments